måndag 17 november 2008

Predikan Söndagen före Domsöndagen

Höll denna predikan i Örsjö igår:

Visst är det väl så, att tiden aldrig går så sakta som när man väntar, särskilt när man väntar på något efterlängtat.
Det är kanske är några av er som redan nu väntar på att julen ska komma, att få träffa nära och kära kring god mat, tända ljus som lyser upp vintermörkret, välkomna Jesusbarnet, kanske till och med att det finns snö att glädjas åt.
Som kristna väntar vi inte bara på att fira Jesus födelse, utan vi väntar också på att Jesus ska komma tillbaka. Det kluriga är att vi inte vet när det händer, det finns ingen särskild bestämd dag att vänta på. Under tiden vi väntar behöver vi hållas oss vakna, uppmärksamma och alltid hålla kvar Jesus i våra liv.
I dagens gammaltestamentliga text säger Gud: Ja, den tid kommer, då jag sänder hunger över landet – inte hunger efter bröd, inte törst efter vatten, utan efter att höra Herrens ord. Då skall de irra från hav till hav, driva omkring från norr till öster och söka efter Herrens ord, men de skall inte finna det.
I vårt samhälle idag har vi inte så stor hunger efter bröd och vatten, vi har pengar att försörja oss med, vi överlever gott och väl när det gäller mat.
Och denna hunger efter Herrens ord tror jag man kan likna vid ett svart hål, ett tomrum, i sitt eget hjärta. Ett hål som behöver fyllas för att man ska känna frid och lycka.
En del försöker fylla tomrummet med hjälp av sina pengar – köpa den senaste platt-TV:n eller mobilen och en del reser världen runt (som texten berättar) för att uppleva saker som ska göra dem lyckliga, men de förblir hungriga – och ibland blir hungern rent av större. Det är upplevelsen av Gud, inte den billiga shoppingen på chartern, som mättar hungern.
När vi väl förstått detta kan vi jobba på att mätta vår hunger med Herrens ord, vi kan fylla vårt hjärta med Jesus själv och finna Guds rike.
Men att hitta Jesus och Guds rike kan ibland kännas svårt idag, evangeliet berättar om att folk säger att vi ska leta ”där” eller ”här”. Dessa kan liknas vid all reklam – där finns lyckan, här kan du köpa dig livets mening! Men vi ska inte springa dit de pekar, rusa efter dem eller resa jorden runt, för att hitta Guds rike.
Nej, det finns mycket närmare än vi tror, Guds rike är inom oss.
Så för att fylla tomrummet vi har inom oss, ska vi också börja söka efter Guds rike inom oss. Vi ska stå fasta i Herren, lita på att han hjälper oss och bär oss när det är svårt. Stå fasta så att vi, även om folk skulle göra narr av oss, frimodigt kan bekänna vår tro på Jesus, bekänna att det är Jesus Kristus vi alla hungrar efter.
Amen.


PS. Kan någon förklara varför Blogger bara ger upp och strejkar när man vill kopiera en text? DS.

1 kommentar:

  1. Först - vacker predikan, du är bra vännen!
    Sen - man kan inte kopiera text genom att högerklicka om man är i "skrivläge" i blogger, ctrl+c funkar ändå. För att kunna kopiera och vara hundra på att texten verkligen blir kopierad går jag in på html-versionen (man kan välja layout överst i högra hörnet av skrivrutan) och kan därefter kopiera, klippa ut och klistra in bäst jag vill :D
    Det är också i html-läget som man lite enklare (och säkrare) kan övermanna bloggers vansinniga radbrytningar och liknande tjafs som de lite random slänger ur sej mellan varven och gör texten allmänt klöddig. Men det är sånt man får pilla sej fram till med lite hobbykodning :-)

    SvaraRadera