lördag 8 november 2008

Doptal

Hölls i dopgudstjänsten, jag har bytt ut anhörigas namn till helt andra namn. Det var många barn med på dopet, så det borde varit kortare.

Nu är NN döpt. Kickan och Martin har sagt att de vill att han ska tillhöra det goda och det gör han nu. NNs namn har blivit skrivet i Guds bok och nu tillhör han inte bara den stora släkten som vi har en del av här, utan han tillhör också Guds stora familj. Det är inte bara NNs eget ansvar att växa i den kristna tron. Vi andra som är döpta och tillhör familjen måste vara med och hjälpa NN - där har Emma, som är NNs dopfadder, fått ett extra ansvar.

Något som Emma kan berätta för NN om, när han blivit lite äldre, är något som vi pratade om när vi hade dopsamtal med NN och hans familj nu i veckan – nämligen dopklänningen som NN har på sig – och som också Mike (storebror) och Kickan hade på dig när de döptes. Ja, dopklänning säger vi ofta, den ser ju ut som en klänning eftersom den är så lång, men det är egentligen en dopdräkt. Den är lång för att dopet handlar delvis om att växa. Om NN väljer att konfirmeras är det dopdräkten han har på sig då också. Då har han hunnit växa i den en hel del men den är fortfarande för stor, för NN ska kunna fortsätta växa i sitt dop. Idag, som jag tidigare sa, är det Kickan och Martin som sagt att de vill att NN ska tillhöra det goda – han kan inte riktigt uttrycka det själv. Men vid konfirmationen säger han själv ”ja” till sitt dop.

Det goda har med dopdräktens vita färg att göra. Vi säger i dopet att vill tillhöra Jesus och då klär vi oss i en vit dräkt som symboliserar Jesus själv som det rena och goda. Vi säger att vi har iklätt oss Jesus. Det är till och med så att vi säger att vi dör med Jesus då vi döps, och vi uppstår också med Jesus och får del av det eviga livet. Vi blir födda på nytt, födda till att vara lika Jesus, vara lika Gud själv.

För att NN ska veta hur han ska vara lik Gud, på sitt sätt, hur han ska hitta sin väg till Gud, är det viktigt att han får lära sig att prata med Gud, att be. Jag kan tänka mig att det kommer bli en hel del ”Gud som haver…”.
När ni ber med NN kan ni tända dopljuset ni alldeles nyss fick. Använd ljuset, för det är meningen. Ni kan också tända det på NNs dopdag, eftersom det också är hans födelsedag, dagen då han föddes in i kyrkan.
Ljuset är också, precis som dopdräkten, en symbol för Jesus. Det fick ni höra när ni tog emot ljuset: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörker utan ha livets ljus. När ni tänder ljuset, låt de orden ligga hos er. Låt ljuset påminna er om att Gud har en längtan att få leva nära sina barn, att Gud älskar sina barn och att Gud alltid är närvarande hos er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar