söndag 2 november 2008

Beredelseord

Hölls i Fröseke kapell

I vårt samhälle idag handlar det mycket om att hinna med så mycket som möjligt, att prestera så bra som möjligt, hinna leva sitt liv fullt ut. Man ska hinna med att resa över hela världen, man ska förverkliga sig själv, göra karriär, tjäna mycket pengar så man kan visa sin lycka i alla saker man kan köpa och man ska ha en ständigt lycklig familj. Jag skulle kunna räkna upp ännu fler saker. Det är mycket som förväntas av oss, där ute i samhället.
Här inne då? Vad förväntar sig Gud av oss? Gud vill att vi ska älska varandra, oss själva och Gud. Att älska har inte med tid, pengar eller prestation att göra. Det handlar bara om att leva, leva nära Gud och dela med sig av kärleken som han ger i överflöd.
Denna söndag har vi temat: Vårt evighetshopp. Hoppet om att vi ska få leva ett evigt liv efter vår jordiska död. Hoppet om att vi ska få leva i evigheten hos Gud, leva med den kärleksfulle och levande guden. I dagens psaltarpsalm står det ”Han räddade mig från döden” och det är vad Gud har gjort genom Kristus. Gud är en gud för levande och genom Kristus blir vi alla levande, även då vi lämnar livet här på jorden. Gud lever inte bara med oss här i våra liv, utan han lever också med oss när vi dör.
Om vi lever i evighetshoppet, i detta hopp om att det kommer något även efter döden, tror jag att det är lättare att ta vara på livet här på ett annat sätt. Vi behöver inte känna pressen på att hinna med så väldigt mycket, vi kan lämna prestationen bakom oss, för livet tar inte slut här.
Ibland glömmer vi evighetshoppet och vi glömmer ibland hur vi ska göra för att visa kärlek till varandra. Det är ganska lätt hänt. Jag gör det själv ganska ofta. När vi skadat andra människor och oss själva – som är väldigt lätt hänt i prestationssamhället vi lever i, när vi tappat hoppet på evigheten, när vi tvivlar på att Kristus dog också för vår skull. Då finns det en sak vi inte får glömma eller sluta lita på och det är att vi, trots det vi gjort fel, får komma inför Gud och be honom om hjälp. Vi får komma och lägga vårt liv i Guds egna händer. Vi får med öppna hjärtan lämna det som är brustet i oss och istället ta emot av den oändliga kärleken och nåden.
Låt oss därför med öppet hjärta komma inför Gud och be och bekänna…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar